Nie ma chyba osoby, która by nie lubiła naleśników. Jednocześnie to na pozór proste danie potrafi wprowadzić niemałą irytację, zwłaszcza podczas smażenia. Ten etap to prawdziwy sprawdzian konsystencji ciasta i umiejętności kucharza. Nie mniej jednak warto wyłonić jedną recepturę, która z każdego gotującego wykreuje autentycznego mistrza patelni.

Naleśniki to prosty przepis na domowy obiad, który może występować pod wieloma postaciami, trafiając w gusta zarówno najmłodszych mieszkańców, jak i najstarszych koneserów wytrawnej kuchni.

Przepis na ciasto, na 16 naleśników:

20 łyżek przesianej, pszennej mąki ;
4 rozbełtane jajka (wielkość L)
600 ml mleka lub w wersji wytrawnej 600 ml wody gazowanej
sól – a w przypadku naleśników na słodko, także łyżka cukru
3 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Do miski wrzucamy jajka i miksujemy je na tzw. puch. Po czym naprzemiennie wsypujemy mąkę i wodę lub mleko, oraz dodajemy przyprawy i oliwę lub olej.

Ciasto musi być gładkie, i mieć konsystencję śmietany. Odkładamy je na pół godziny, żeby – jak to mówią wytrawni kucharze świata – odpoczęło.

W tym czasie możemy przygotować dowolne nadzienie. Najpopularniejszym słodkim jest truskawkowe. Nasza wersja to połączenie truskawki, mięty i nutelli.

Potrzebujemy :

500 g truskawek ( mrożone wcześniej rozmrażamy i odlewamy wodę)
2-3 łyżki cukru
garść posiekanych listów mięty
słoik nutelli

Truskawki, cukier i miętę blenderujemy.

Patelnię smarujemy namoczonym w oleju pędzelkiem. Jeśli takiego nie posiadamy możemy zamoczyć kawałek ręcznika papierowego w oleju i w ten sposób posmarować powierzchnię. Na rozgrzaną do czerwoności patelnię rozlewamy ciasto. Najlepiej wlewać je na sam środek wykonując jednocześnie ruch kolisty ręką. Obserwujemy. Kiedy boki naleśnika zaczynają odchodzić od brzegów patelni pora na przewracanie. Można to zrobić szpatułką, lub – w wersji dla odważnych – ręcznie, chwytając za boki i szybko przewracając. Drugą stronę smażymy dosłownie chwilkę. Na gorącym naleśniku kładziemy łyżkę nutelli i delikatnie ją rozsmarowujemy, po czym nakładamy truskawki. Zawijamy i zjadamy. Smacznego.